Poëzie: schrijf een gedicht met het thema vrijheid
Roel Heijmans, De Vrijheid
In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. 75 jaar vrijheid is iets om te vieren en bij stil te staan. Ga aan de slag en schrijf voor dit bijzondere vrijheidsjaar een gedicht over vrijheid.
Inspiratie van Blindschelders& Raadsman voor begeleiders
Een gedicht is niet persé groot en abstract. Een goed gedicht is herkenbaar voor anderen en toont juist een persoonlijke blik. Begin dicht bij de eigen ervaring, in plaats van bij de grootsheid van het thema. Op www.gedichtenlaboratorium.nl staat een 10-stappenplan voor het schrijven van gedichten. De eerste stap is de vertelronde.
Vragen waarmee je een vertelronde kunt beginnen:
• Wanneer voelde jij je vrij: waar was dat, wat gebeurde er, wat voelde je precies? Idealiter begin je met een herkenbaar voorbeeld van jezelf. Ik voelde mij bijvoorbeeld vrij toen ik laatst door de stromende regen 130 durfde te rijden op de snelweg. (Niet zo duurzaam, wel een bevrijding, omdat ik altijd een beetje bang ben in de auto én altijd vind dat ik me verantwoord moet gedragen. Ik voelde mijn hart in mijn keel, ik zag hoe mijn handen het stuur stevig vastgrepen. Maar ook voelde ik een juichgevoel in mijn buik... Ik zette de radio hard en zong mee.)
• Wat doe je als je je vrij voelt? Probeer een specifieke situatie te vinden: wat deed je allemaal, wat dacht je, wat voelde je?
• Zijn er ook momenten waarop je je niet vrij voelt? Wat houdt je dan gevangen of vast? En hoe voelt dat? Wat doe je, wat zou je willen doen?
Neem de tijd om met elkaar uit te wisselen, laat de deelnemers elkaar inspireren. Als iedereen een concrete situatie in het hoofd heeft, kan er geschreven worden.
En vergeet niet: voel je vrij: alles mag!
Dien jezelf eens aan als typemachine als iemand niet zelf kan schrijven. Schrijf letterlijk op wat gezegd wordt en vraag steeds terug: is dit wat je wilde zeggen? Zo blijft de tekst eigen en ben jij slechts een instrument.
Veel plezier!
Blindschelders & Raadsman