Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl

 

Blogserie ontwikkelwerkplaats Limburg:
Odapark in Venray

 

Binnen de Special Award 2019 zijn verschillende ontwikkelwerkplaatsen geinitieerd waar mensen met en zonder handicap konden samenwerken. Samen met het Huis voor de Kunsten in Limburg is onderzocht of hier iets moois uit kon groeien. In samenwerking met de Limburgse Centra voor de Kunsten is op vijf verschillende locaties een pilotproject georganiseerd waar mensen met en zonder handicap samen workshops volgden en een expositie samenstelden. De lessen werden gegeven door docenten van de centra.

In deze blogserie blikken wij terug.

 

 

Odapark in Venray - Stilleven schilderen

  

Locatie: Beslist de groenste locatie voor een workshop. De weg naar het gebouw leidt door een bosachtig park waarin veel kunst staat. In het gebouw is een permanente tentoonstelling van Les Deux Garçons die werkten met (natuurlijk gestorven) dode dieren. Hun werk staat ook in het atelier waar de cursus plaatsvindt. Dat en de bosinclusieve bouwstijl geeft een heel bijzondere sfeer. Al is men niet heel erg te spreken over het licht. Dat zou beter kunnen.

 

Het Odapark is een landschapspark en natuurgebied. Centraal in het park ligt het Odapaviljoen met een monumentaal theehuis, een projectruimte, een kunstlab en het Odacafé. Hier worden hedendaagse kunst tentoonstellingen, lezingen, concerten en educatieve programma’s georganiseerd.

  

Docent: Roel Sanders

  

Deelnemers:

8 deelnemers met een WMO indicatie van KunstwerkPlaats Venray en 5 deelnemers zonder beperking van Huis voor de Kunsten

  

Inhoud workshop: Schilderen stilleven. Er is een stilleven neergezet dat ter inspiratie kan dienen voor het schilderwerk. Eerst wordt er geschetst op papier, daarna wordt het met verf op doek gezet. Roel heeft dezelfde workshop bij RICK in Weert gegeven.

 

IMG_1378

 

 

Verslag 

Deze keer hoeft Roel niet heel fysiek het over elkaar schuiven te laten ervaren, want deze cursisten hebben daar over het algemeen geen moeite mee. Zij zitten wel veel meer vast in manieren van werken die ze kennen en waar ze zich thuis in voelen. Het is lastig hen los te maken van het bekende. De hele groep bestaat uit mensen die via een WMO-indicatie korter of langer op een maatschappelijk zijspoor staan en via deze wegen betrokken en actief willen blijven. Zij zijn in feite net zo geremd of ongeremd als onbeperkte mensen, maar hebben niet de vrijheid om in een opdracht te duiken en iets nieuws te proberen zoals de groep mensen met een geestelijke beperking dat in Venray wel had. Hun zelfkritiek is over het algemeen hard en maakt hen onzeker. Sommigen hebben daardoor moeite om tot een resultaat te komen. Ze werken lang aan een vrijwel blanco doek. Anderen trekken zich terug in hun vertrouwde manier van werken, maar lijken maar geen genoegen te kunnen vinden in het resultaat. Er wordt wel met elkaar gepraat over elkaars werk en Roel neemt aan het einde ruim de tijd om alle werken aandachtig te bekijken en bespreken. Na afloop zijn hier veel mensen die Roel vragen hun portfolio te bekijken. 

 

 

 

Evaluatie

De deelnemers vonden het heel interessant om een keer les te krijgen buiten de dagbestedinglocatie en samen met andere creatievelingen. De workshop werd dan ook erg goed ervaren. Als verbeterpunt wordt aangegeven dat er meer aandacht besteed kan worden aan samenwerking met andere deelnemers. De verwachting was namelijk dat de workshop ging over het samenbrengen van mensen met en zonder beperking, alleen werd er in de realiteit heel individueel gewerkt.

 

Begeleiders van de dagbesteding geven aan dat de waarde van een dergelijke workshop ligt in het bezig te zijn met creativiteit buiten de besloten locatie van de dagbesteding, maar toch binnen een veilige georganiseerde setting. Hierdoor maken de deelnemers kennis met andere creatievelingen en docenten. De tips en adviezen worden meegenomen naar hun eigen locatie. Deelnemers hebben geleerd op het gebied van eigen stijl, ontwikkelen kleurgebruik, nieuwe ideeën en kijkwijzen en creatief denken en doen. Hun creativiteit is gestimuleerd door het werken met andere materialen.

 

  

Hanneke Koene, Thuis voor Verhalen 

 

  

Lees ook:

Kerkrade (VAZOM) - Stilleven schilderen

Landgraaf (VAZOM) - Tegels boetseren

Weert (RICK) - Tegels boetseren Collage maken/schilderen

Maastricht (Werkhuis) - Vrij creatief werken